Μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας Μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Μετρητής ηλεκτρικής ενέργειας







 

Είναι η συσκευή που µετρά την απορροφούµενη, από τον καταναλωτή, ηλεκτρική ενέργεια.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες µετρητών, ο ηλεκτροµηχανικός (τύπου Ferraris)


και ο ηλεκτρονικός (µε στατικά στοιχεία), οι οποίοι δύναται να µετρούν την ενεργό ή άεργο ενέργεια.
   
 • Μετρητής απλού τιµολογίου:

 Είναι ο µετρητής πραγµατικής ενέργειας που διαθέτει ένα µόνο σύστηµα καταµέτρησης (αριθµητήρα) της απορροφούµενης ενέργειας από τον καταναλωτή.







  



 • Μετρητικό σύστηµα: Καλείτε η διάταξη που περιέχει όλα τα απαιτούµενα επιµέρους στοιχεία για την ακριβή µέτρηση της απορροφούµενης ή αποδιδόµενης ηλεκτρικής ενέργειας από τον καταναλωτή.

Υπάρχουν και ηλεκτρονικά µετρητικά συστήµατα πολλαπλών δυνατοτήτων που σε µια και µόνη συσκευή περιλαµβάνεται η καταµέτρηση ενεργού, άεργου, εισερχόµενης & εξερχόµενης ενέργειας, ισχύος, καταγραφή µεγίστου, τηλεµέτρηση, αυτόµατη µέτρηση, πολλαπλά τιµολόγια κ.α.
    



 1 : Κάλυµµα πλήρες 2 : Κορδόνι στεγανοποίησης 3 : Κοχλίας στερέωσης και σφράγισης του καλύµµατος 4 : Γυάλινο άνοιγµα σε αδιαφανές κάλυµµα 5 : Βάση µετρητή πλήρης 6 : Έλασµα στήριξης του µετρητή 7 : Έλασµα ανάρτησης του µετρητή 8 : Κιβώτιο ακροδεκτών 9 : Ακροδέκτες φάσης 10 : Κοχλίας για τη σύνδεση του πηνίου της έντασης στον ακροδέκτη 11 : Κοχλίας για τη σύσφιξη και ηλεκτροδότηση της γέφυρας 12 : Κοχλίες για τη σύσφιξη των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής στους ακροδέκτες 13 : Γέφυρα για την ηλεκτροδότηση του πηνίου τάσης 14 : Κοχλίας για τη σύσφιξη της γέφυρας Νο 13 στον ακροδέκτη Νο 15 15 : Βοηθητικός ακροδέκτης για την ηλεκτροδότηση του πηνίου της τάσης 16 : Κοχλίας για τη σύνδεση του πρώτου άκρου του πηνίου τάσης. 17 : Ακροδέκτης ουδετέρου (διπλός) 18 : Κοχλίας για τη σύνδεση του δεύτερου άκρου του πηνίου της τάσης 19 : Ακροδέκτης για την ηλεκτροδότηση του ηλεκτρονόµου αλλαγής εγγραφής 20 : Κάλυµµα κιβωτίου ακροδεκτών 21 : Κοχλίας στερέωσης και σφράγισης του καλύµµατος του κιβωτίου ακροδεκτών 22 : Μολυβδοσφραγίδα


Μετρητικό στοιχείο του µετρητή: Αυτό αποτελείται από το κινητήριο στοιχείο και το µηχανισµό ενδείξεων (απαριθµητή)
   
. Κινητήριο στοιχείο: Είναι το εσωτερικό του µετρητή το οποίο παράγει µία ροπή που επενεργεί σε ένα κινητό στοιχείο. 

Αυτό αποτελείται από ένα σύστηµα ηλεκτροµαγνητών µε τους µηχανισµούς ρύθµισης. 
 
Το εξαρτήµατα του κινητήριου στοιχείου του παρακάτω σχήµατος: 1. ∆ίσκος 2. Κοχλίας ρύθµισης µαγνήτη 3. Μαγνήτης πεδήσεως 4. Κοχλίας ρύθµισης φορτίου 5. Ρυθµιστής φορτίου 6. & 8. Πυρήνας του συστήµατος της τάσης. 7. Πηνίο του συστήµατος της τάσης. 9. Ζύγωµα 10. Πηνίο του συστήµατος της έντασης. 11. Πυρήνας του συστήµατος της έντασης. 12. Ρυθµιστική αντίσταση. 13. Πηνίο επαγωγικής ρύθµισης.
       
 Τα µέρη του κινητηρίου στοιχείου είναι: • Ζύγωµα • Σύστηµα τάσης • Σύστηµα έντασης • Επαγωγικό σύστηµα πλήρες • Έδρανα άνω και κάτω • Σύστηµα πέδησης • Σύστηµα απόσβεσης παραµένουσας ροπής • Συστήµατα ρυθµίσεων. • Ζύγωµα: Είναι ο σκελετός όπου στηρίζονται όλα τα εξαρτήµατα του µετρητικού στοιχείου, είναι δε κατασκευασµένο από αντιµαγνητικό υλικό. Στο σχήµα 3 φαίνεται το ζύγωµα (1) και ο κοχλίας (2) που χρησιµεύει στη στερέωση του ζυγώµατος πάνω στη βάση του µετρητή.
 
 •Σύστηµα Τάσης: Είναι ένας ηλεκτροµαγνήτης που συνδέεται παράλληλα στο δίκτυο. Η κατανάλωση του στα 220/50ΗΖ είναι 0,9W - 3,5 VΑ. Τα µέρη του φαίνονται στο σχήµα 4 και είναι:

Σύστηµα τάσης πλήρες: 1. Πυρήνας ταυ ηλεκτροµαγνήτη (είναι κατασκευασµένος από ελάσµατα ειδικού κράµατος). 2. Σφήνα για τη στήριξη τoυ πηνίου. 3. Πηνίο τάσης (είναι κατασκευασµένο µε πολλά ελίγµατα µε ψιλό σύρµα) και συνδέεται παράλληλα προς το δίκτυο. 4. Πόλος του ηλεκτροµαγνήτη της τάσης (οπλισµός). 5. Κοχλίες στερέωσης του µαγνητικού πόλου. 6. Μηχανισµός εξισορρόπησης πλήρης (Συστήµατα ρύθµισης). 7. Αντίπολος: δεύτερος µαγνητικός πόλος του ηλεκτροµαγνήτη. 8. Κοχλίες στερέωσης του συστήµατος της τάσης πάνω στο ζύγωµα .



 • Σύστηµα έντασης: Είναι ένας ηλεκτροµαγνήτης που συνδέεται σε σειρά µε το ρεύµα της κατανάλωσης. Η κατανάλωση ταυ στα 10A/50HZ είναι Ο, 15W-0, 19νΑ. 
 
Τα µέρη του συστήµατος έντασης που φαίνονται στο σχήµα 5 είναι: • Σύστηµα έντασης πλήρες: 1. Κέλυφος του πηνίου της έντασης (θερµοπλαστικό). 2. Πηνίο της έντασης: είναι κατασκευασµένο µε χοντρό σύρµα και λίγα ελίγµατα και συνδέεται σε σειρά µε τις καταναλώσεις που συνδέονται µε το µετρητή. 3. Βάση του πηνίου (θερµοπλαστική). 4. Κοχλίες στήριξης των πλακών (Ν05). 5. Πλάκες των πόλων. 6. ∆ακτύλιοι Βραχυκύκλωσης. 7. Κοχλίες στερέωσης του συστήµατος της έντασης πάνω στο ζύγωµα. 8. Πυρήνας του ηλεκτροµαγνήτη: είναι κατά σκευασµένος από ελάσµατα ειδικού κράµατος.

• Επαγωγικό σύστηµα:

 Είναι το κινητό µέρος του κινητήριου στοιχείου. Ο δίσκος είναι κατασκευασµένος από καθαρό αλουµίνιο και στηρίζεται σε έναν κατακόρυφο άξονα που στο επάνω µέρος του έχει έναν ατέρµονα κοχλία για να µεταφέρει την κίνηση του δίσκου στον απαριθµητή. Το κάτω µέρος του άξονα είναι διαµορφωµένο σε σχήµα ακίδας, ενώ το επάνω είναι κοίλο για να έχουµε λιγότερες τριβές. 

• Έδρανα: Τα έδρανα έχουν σηµαντική σηµασία στη λειτουργία του µετρητή και αυτό γιατί πρέπει να παρουσιάζουν όσο γίνεται λιγότερες τριβές. Το επάνω έδρανο έχει έναν άξονα λεπτό σα Βελόνα για να συγκρατεί το επαγωγικό σύστηµα κατακόρυφο µε τις λιγότερες τριβές, λόγω της πίεσης του οδοντωτού τροχού µετάδοσης κίνησης του απαριθµητή, στον ατέρµονα κοχλία του άξονα. 

Το κάτω έδρανο συµπεριφέρεται σαν αµορτισέρ για να αποσβένει τους κραδασµούς του επαγωγικού συστήµατος. Σύστηµα Πέδησης: Είναι ένας µαγνήτης που φρενάρει το δίσκο επαγωγικά για να συγκρατεί σταθερή την ταχύτητα του επαγωγικού συστήµατος. Σύστηµα πέδησης επαγωγικό: 1. Μόνιµος µαγνήτης µαζί µε τη Βάση του. 2.Θερµικόστοιχείο. 3. Ελατήριο συγκράτησης του Θερµικού στοιχείου. 4. Πλάκα ρύθµισης του µαγνήτη. 5. ∆ισκοειδές ελατήριο. 6. Κοχλίας στερέωσης και ευθυγράµµισης του µαγνήτη. 7. Κοχλίας στερέωσης του συστήµατος πέδησης. 8. Κοχλίας στερέωσης και αναβάθµισης του µαγνήτη,
 
Σύστηµα απόσβεσης παραµένουσας Ροπής: Αυτό αποτελούν δύο τρύπες πάνω στο δίσκο. Μπορεί όµως να είναι και δύο ακίδες µία στον άξονα του επαγωγικού συστήµατος (κινητή) και µία στο πηνίο τάσης (σταθερή).

 •Σύστηµα ρύθµισης: Τα συστήµατα ρύθµισης είναι: • το σύστηµα πέδησης, • ο µηχανισµός εξισορρόπησης (είναι το εξάρτηµα Νο 6 στο σχήµα 4).
 
Μηχανισµός ενδείξεων ή απαριθµητής:

Είναι ο µηχανισµός που καταγράφει την ηλεκτρική ενέργεια σε KWh και στους καινούργιους µετρητές είναι κυκλοµετρικού τύπου.

Συνδεσμολογία του  μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας
 
Σύνδενση των καλωδίων




 Μερικές  εικόνες από έναν ηλεκτροµηχανικό μονοφασικό μετρητή