117.Τι είναι βιολογική ηλεκτρική εγκατάσταση 117.Τι είναι βιολογική ηλεκτρική εγκατάσταση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

117.Τι είναι βιολογική ηλεκτρική εγκατάσταση


Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και βιολογία; Πως μπορούν αυτά τα δυο θέματα να έχουν κάποια σχέση; Μοιάζουν κάπως σαν το νερό και την φωτιά.
Από την μια μεριά η βιολογία, για την οποία γνώμονας είναι οι σαφείς φυσικοί νόμοι και από την άλλη οι ηλεκτρολογία, η οποία με την ευρύτερη της έννοια είναι κατά κάποιο ποσοστό υπεύθυνη για την ηλεκτρολογική ρύπανση. Η εναρμόνιση αυτών των φαινομενικά έντονα αντίθετων θεμάτων – βιολογικά ηλεκτρολογικά έργα και ηλεκτρολογική ρύπανση - είναι πάντοτε ελκυστική και μπορεί να προσφέρει, σε ειδικές περιπτώσεις, πολλά πλεονεκτήματα:
-Την αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας με τις αυξημένες δυνατότητες νέων τεχνολογιών, η οποία ήδη και σήμερα έχει να επιδείξει τις πιο πολυποίκιλες δυνατότητες εφαρμογής και από τις οποίες κανείς πια δεν θέλει να παραιτηθεί.




-Τον δραστικό περιορισμό των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που προκύπτουν από συνδεόμενα πεδία: Ηλεκτρικά και μαγνητικά στον τομέα της παροχής ενέργειας και ηλεκτρομαγνητικά στον τομέα της ασύρματης τεχνικής πληροφορικής και επικοινωνιών.
Για την αποτελεσματική εναρμόνιση των δύο αυτών φαινομενικά αντιθέτων στοιχείων, θα πρέπει να υπάρχει καλή γνώση φυσικών κανόνων καθώς επίσης και γνώση για τα υπάρχοντα στην αγορά κατάλληλα υλικά και εργαλεία, για να προκύψει μια αποδοτική βιολογική ηλεκτρική εγκατάσταση.
Η βιολογική ηλεκτρική εγκατάσταση θα πρέπει να ελαχιστοποιεί τις ακτινοβολίες και τα πεδία που προέρχονται ή μπορούν να προέλθουν από αυτήν, χωρίς όμως να μειώνει την άνεση και τις ευκολίες που παρέχει ο ηλεκτρισμός. Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε αυτήν την εγκατάσταση θα πρέπει να είναι δραστικά στους χώρους πολύωρης παραμονής ανθρώπων, ιδιαίτερα στους χώρους του ύπνου και στα δωμάτια των παιδιών. Δύο είναι τα βασικά μέτρα που μπορούν να λαμβάνονται μέσω της βιολογικής ηλεκτρικής εγκατάστασης:
-Η θωράκιση των ηλεκτρικών γραμμών ώστε να μην ακτινοβολούν, και
-Η ηλεκτρική απομόνωση των ηλεκτρικών γραμμών σε κατάσταση αναμονής.

 Η θωράκιση των ηλεκτρικών γραμμών

   
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρολογικού υλικού μπορεί να βρει κανείς μια μεγάλη ποικιλία ηλεκτρολογικών υλικών τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα για την δημιουργία βιολογικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Από διάφορους κατασκευαστές διατίθενται θωρακισμένα πολυπολικά καλώδια, με θωράκιση ταινίας χαλκού, καθώς επίσης και με θωράκιση ταινίας από άλλο μέταλλο. Κάτω από την ταινία θωράκισης και συνδεδεμένος με αυτήν βρίσκεται ένας παράλληλος αγωγός (αγωγός θωράκισης), ο οποίος στην κατασκευή της εγκατάστασης χρειάζεται ειδική διαχείριση. Έτσι τα καλώδια από χαλκό εκτός από τους μέχρι τώρα γνωστούς ρόλους τους, την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και την μεταφορά πληροφοριών και δεδομένων, δίδουν την δυνατότητα μείωσης ακτινοβολιών και μαγνητικών πεδίων. Υπάρχουν επίσης κουτιά διακοπτών και διακλάδωσης, τα οποία είναι εξωτερικά επικαλυμμένα με μία αγώγιμη επίστρωση γραφίτη που λειτουργεί σαν θωράκιση. Τόσο τα ειδικά αυτά κουτιά, όσο και τα αντίστοιχα τους καλύμματα είναι εφοδιασμένα με έναν πράσινο/κίτρινο χάλκινο αγωγό θωράκισης μέσω του οποίου μπορεί να συνδεθεί η επικάλυψη αυτή με τους αγωγούς θωράκισης. 
Βίσμα γείωσης σούκο, για σύνδεση καλωδίων γείωσης στη γείωση κτηρίου.
Το βίσμα συνδέεται και είναι συμβατό με όλα τα καλώδια γείωσης που προσφέρουμε.
Περιεχόμενα:
• Βίσμα σούκο που συνδέεται σε οποιαδήποτε πρίζα σούκο.
• 3,5 mm βίδα που βιδώνει ο βίσμα σούκο στην πρίζα σούκο, στον τοίχο.
• 4 πλαστικά δεματικά

Στην Ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν επίσης διακόπτες και πρίζες που ολοκληρώνουν δραστικά την θωράκιση της εγκατάστασης. Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν προγράμματα πλαισίων και καλυμμάτων για διακόπτες και πρίζες, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο μέταλλο με ενσωματωμένο αγωγό σύνδεσης, ο οποίος συνδέεται με την κεντρική θωράκιση της εγκατάστασης.
Ηλεκτρονικός διακόπτης στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού, ο οποίος κόβει την παροχή ρεύματος στα δωμάτια όταν κλείσουν όλες οι ηλεκτρικές συσκευές. Χρησιμοποιείται για να μας προστατεύσει, κατά την διάρκεια του ύπνου, από την Η/Μ ακτινοβολία της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.


Ένα παράδειγμα από τα οφέλη της θωράκισης στην βιολογική ηλεκτρική εγκατάσταση: Μια γραμμή τροφοδοτεί μια σούκο πρίζα πίσω από ένα κομοδίνο στην κρεβατοκάμαρα. Όσο δεν είναι συνδεδεμένη στην γραμμή καμία ηλεκτρική κατανάλωση, είναι υπαρκτό μόνο το ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο ακτινοβολεί διαρκώς δίπλα από το κεφάλι του ανθρώπου που κοιμάται εκεί. Αν υπάρχει και κατανάλωση (π.χ. πορτατίφ) ακτινοβολεί και αυτό και όσο είναι αναμμένο δημιουργείται και μαγνητικό πεδίο στην γραμμή. Όμως αν η γραμμή από τον ηλεκτρικό πίνακα μέχρι την πρίζα ήταν θωρακισμένη, οι ακτινοβολίες που εκπέμπει θα μειώνονταν αποτελεσματικά. Στα αυτονόητα είναι και ο μεταλλικός ηλεκτρικός πίνακας, ώστε να συμπληρώνεται το περιβάλλον της θωράκισης.
Στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν εμφανιστεί και ειδικά θωρακισμένα πολύπριζα αλλά και θωρακισμένα φωτιστικά για τις βιολογικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις
. Επίσης και οι γραμμές για τα φωτιστικά του χώρου μπορούν να θωρακιστούν.
 Η θωράκιση γραμμών και η απομόνωση τους, όταν δεν χρειάζονται, είναι σήμερα εφικτά προστατευτικά μέτρα. Όμως το θέμα της απομόνωσης των ηλεκτρικών γραμμών για λόγους μείωσης ακτινοβολιών και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι περισσότερο ‘’ηλεκτρολογικό’’, αφορά και την δομή του ηλεκτρικού πίνακα και ξεφεύγει από τους στόχους αυτού του άρθρου.
Συμπερασματικά
Το θέμα των βιολογικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων απευθύνεται όχι μόνο σε ηλεκτρολόγους μηχανικούς, εγκαταστάτες και μελετητές, αλλά και σε τεχνικούς μετρήσεων, αρχιτέκτονες, πραγματογνώμονες, ιδιοκτήτες κτιρίων και κατασκευαστές και επισκευαστές τεχνίτες οικοδομών, καθώς και στους μαθητευόμενους και φοιτητές των παραπάνω επαγγελμάτων.
Είναι υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και θέλουν να ασχοληθούν με τέτοιες περιπτώσεις, το να ερευνούν και να συλλέγουν τεκμηριωμένες, σωστές πληροφορίες ώστε να προσφέρουν τεκμηριωμένες, φυσιολογικές και δραστικές λύσεις. 

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η σαφής γνώση της τεχνικής των μετρήσεων των ακτινοβολιών για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Η τεχνική αυτή των μετρήσεων απαιτεί εξοπλισμό με ειδικά όργανα μετρήσεως και μια εξειδικευμένη εκπαίδευση - γνώση, διαφορετική από την εφαρμοζόμενη στην πράξη κλασική ηλεκτρολογική τεχνική. Τα θέματα αυτών των ειδικών μετρήσεων ξεφεύγουν από τους στόχους αυτού του άρθρου.
Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνεται, γιατί σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες οι βιολογικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι ένα θέμα, στο οποίο έχει δοθεί και δίδεται όσο περνάει ο καιρός μεγάλη σημασία. Στις εγκαταστάσεις αυτές ο χαλκός έχει ενεργό και δραστικό ρόλο. Είναι ίσως καιρός να το δούμε καλύτερα και στην χώρα μας. Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλα τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνονται σε μια βιολογική ηλεκτρική εγκατάσταση δεν είναι, δεν μπορούν να είναι θεραπευτικά μέτρα. Είναι μέτρα πρόληψης, με στόχο μια καλύτερη, πιο υγιεινή και ανετότερη ζωή και διαβίωση στους χώρους που περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, στους χώρους εργασίας και στο σπίτι μας. Έγκαιρη ενημέρωση σημαίνει και έγκαιρη λήψη σωστών αποφάσεων.