Ο Φωτισμός του Θεάτρου(μέρος 1) Ο Φωτισμός του Θεάτρου(μέρος 1)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Ο Φωτισμός του Θεάτρου(μέρος 1)



Η πιο απλή εκδοχή μιας εγκατάστασης φωτισμού θεάτρου, είτε υπαίθρια, είτε μόνιμη 
Ο φωτισμός μίας θεατρικής παράστασης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η εικόνα κάθε σκηνικού αντικειμένου ή ηθοποιού εξαρτάται αποκλειστικά από την κατεύθυνση και το χρώμα του φωτός, το οποίο πέφτει πάνω σε αυτά.


Tο άρθρο αυτό προσφέρει προτάσεις και συμβουλές για τον εξοπλισμό θεατρικών παραστάσεων και απευθύνεται σε ερασιτεχνικές ομάδες, σχολεία ή ακόμα και μικρά θέατρα.
Η περίοδος που πολλές ερασιτεχνικές και μη θεατρικές ομάδες αρχίζουν τις περιοδείες τους, έχει ήδη ξεκινήσει. Ειδικά για τους ερασιτέχνες θιασάρχες, το θέμα του φωτισμού ίσως τους προκαλεί φόβο το θέμα του κόστους. Για μικρές παραστάσεις τα πράγματα είναι πολύ απλά και σχετικά οικονομικά.
Το βασικό setup, μπορεί να αποτελείται από ένα dimmer και μία απλή κονσόλα για τον έλεγχό του.


 Προτιμούμε κονσόλες που χρησιμοποιούνται βασικά για τον έλεγχο των θερμών φωτιστικών, όπως είναι για παράδειγμα η SCM-1 Scenemasterτης JB-Systems, η οποία ελέγχει μέχρι και 16 κανάλια DMX. Είναι υπέρ αρκετή για τη χρήση με ένα dimmer.

 Εμείς συνιστούμε τις 24κάναλες κονσόλες, που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες ως προς τον προγραμματισμό τους και τονχειρισμό τους σε πραγματικό χρόνο. Τέτοιες κονσόλες είναι ηMemory – 24 από την Contest και η οικονομικότερη, η CMX-24της JB-Systems. Η διαφορά τους έγκειται στην ποιότητα κατασκευής τους. 
Κατά τα άλλα, ο προγραμματισμός τους και οι λειτουργίες τους γίνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Για τις περισσότερες, αν όχι όλες μικρές ή ερασιτεχνικές παραστάσεις, 24 κανάλια φωτισμού είναι υπέρ αρκετά.



Το οικονομικότερο Dimmer φωτισμού, είναι το DSP-4 της JB-Systems, το οποίο προσφέρει 4 κανάλια για φορτίο μέχρι 6Ampere το καθένα. Ο συνδυασμός δύο τέτοιων dimmers στην περίπτωση που απαιτούνται περισσότερα κανάλια φωτισμού, δεν αυξάνει δραματικά το κόστος. Η διαφορά στην αμέσως επόμενη επιλογή, έγκειται περισσότερο στην ισχύ.

 Δύο διαθέσιμα dimmers, έξι καναλιών το καθένα, το DPX-620 & DPX-610 RCDαπό την γνωστή εταιρία Eurolite, προσφέρουν αντοχές σε φορτία μέχρι και 20 Ampere ανά κανάλι στο πρώτο και 10 Ampere στο δεύτερο. Εννοείται βέβαια ότι σε κάθε κανάλι μπορεί να τοποθετηθούν παραπάνω από έναν προβολέα, εφόσον ο αριθμός της συνολικής τους ισχύος, δεν πρέπει να ξεπερνά την μέγιστη ισχύ του καναλιού. Επίσης, δεν συνιστούμε τα dimmer που έχουν και κονσόλα μαζί. Δεν είναι τόσο ευέλικτα στον προγραμματισμό ή και στον χειρισμό τους και προορίζονται κυρίως για τον έλεγχο του γενικού φωτισμού χώρων εστίασης, καφέ, μπαρ κτλ.



Όσον αφορά τα θεατρικά φώτα τώρα, για εφαρμογές εξαιρετικά χαμηλού προϋπολογισμού, προτείνονται οι κλασσικοί προβολείς φωτισμού με λυχνίες, τα λεγόμενα Par
 
Μπορούν να συνδυαστούν με τους προβολείς σκηνής/θεάτρου, με φακόFresnel ή Antihalo, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα τοποθέτησης λυχνίας μεγάλης ισχύος και χειροκίνητη ρύθμιση της γωνίας δέσμης. Και οι δύο τύποι προβολέων, δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης χρωματικών φίλτρων. Η επιλογή της χρωματικής απόχρωσης μπορεί να γίνει μέσω ενός ειδικού χρωματολογίου της Rosco.





Χρωματολόγιο διχρωϊκών φίλτρων, ή ζελατίνων (φίλτρων gel). Όλες οι ευρέως χρησιμοποιούμενες αποχρώσεις, σε ένα χρωματολόγιο.


Απαραίτητοι πολλές φορές μπορεί να είναι και οι προβολείςProfile. Οι συγκεκριμένοι προβολείς εκτός από την επιλογή του ανοίγματος της δέσμης (zoom) και τοποθέτησης χρωματικού φίλτρου, προσφέρουν την δυνατότητα προσαρμογής της δέσμης, μέσω τεσσάρων μαχαιριών. Μπορούμε να φωτίσουμε αντικείμενα/σκηνικά, προσαρμόζοντας τη δέσμη όσο περισσότερο γίνεται στο αντικείμενο, ώστε το φως να μην διαχέεται πίσω από αυτό. Το κόστος αυτών των προβολέων είναι λίγο υψηλότερο από αυτό των θεατρικών. 
 
Οι λυχνίες επίσης, πωλούνται ξεχωριστά. Ένας τέτοιος προβολέας είναι ο Profile Spot 650W της Eurolite.

Η πιο απλή εκδοχή μιας εγκατάστασης φωτισμού θεάτρου, είτε υπαίθρια, είτε μόνιμη.
Στην παρακάτω πτυχιακή εργασία που έχει σαν θέμα της τον φωτισμό θεάτρου καθώς επίσης και την ηλεκτρολογική εγκατάσταση που είναι απαραίτητη για τον φωτισμό μιας θεατρικής παράστασης . Αναλυτικότερα ασχολείται με τα δύο βασικά στοιχεία του φωτισμού θεατρικών παραστάσεων:
  Το δραματουργικό στοιχείο και
  Το τεχνικό – ηλεκτρολογικό στοιχείο
  Ηλεκτρολογική εγκατάσταση Αναφέρεται στις ηλεκτρολογικές απαιτήσεις που έχει η σκηνη ενός σύγχρονου θεάτρου καθώς και στις νέες τεχνολογίες και στον τρόπο σχεδιασμού και εκτέλεσης ενός θεατρικού φωτισμού.....