Οδηγίες εγκατάστασης ηλεκτρικής γκαραζόπορτας Οδηγίες εγκατάστασης ηλεκτρικής γκαραζόπορτας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Οδηγίες εγκατάστασης ηλεκτρικής γκαραζόπορτας



 

Τυπική διάταξη εγκατάστασης

Όπως δείχνει το σχήμα, το μοτέρ εγκαθίσταται στην μία πλευρά του ανοίγματος (και κατά προτίμηση πιο πλάι από το άνοιγμα για να μπορεί να ανοίξει πλήρως την γκαραζόπορτα και να μην μειωθεί το ελεύθερο άνοιγμα).













 Η γκαραζόπορτα του παραδείγματος στηρίζεται σε ροδάκια που κυλάνε πάνω σε ράγα, στερεωμένη στο δάπεδο (αυτή είναι και η πλέον συνηθισμένη περίπτωση). 


Ψηλά, στην πλευρά που είναι τοποθετημένο το μοτέρ, ένα σετ από ράουλα, στηριγμένα στον τοίχο ή την κολόνα, στηρίζει και οδηγεί την γκαραζόπορτα. 
 
Τέλος, η διαδρομή της πόρτας και στο άνοιγμα και στο κλείσιμο, οριοθετείται από μηχανικά εμπόδια/στοπ.
 

Επάνω στην πόρτα στηρίζεται η κρεμαγιέρα (ένας οδοντωτός κανόνας ή βέργα με δοντάκια). 

Το γρανάζι που βγαίνει από το μοτέρ, “πιάνει” στα δοντάκια της κρεμαγιέρας και έτσι κινεί την γκαραζόπορτα πέρα-δώθε για να την ανοίξει ή κλείσει.

Προφανώς η πόρτα πρέπει να λειτουργεί σωστά ως χειροκίνητη, να υπάρχει γερό δάπεδο για την στήριξη του μοτέρ και να υπάρχουν οι καλωδιώσεις (ρεύμα, φωτοκύτταρα κλπ) που χρειάζονται για την λειτουργία του αυτοματισμού.

Στο σχήμα φαίνεται και η εγκατάσταση φωτοκυττάρων ασφαλείας (σετ με πομπό και δέκτη).

 Τα φωτοκύτταρα ασφαλείας


 είναι ουσιαστικό τμήμα της εγκατάστασης διότι ελαχιστοποιούν την πιθανότητα ατυχήματος και αυξάνουν κατακόρυφα την ασφάλεια του αυτοματισμού. 

Σημειώστε ότι σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση σετ φωτοκυττάρων ασφαλείας με πομπό και δέκτη


 (κυρίως στις περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο ή ασύμφορο να περαστεί το καλώδιο 2×0.6mm² μέχρι την απέναντι από το μοτέρ πλευρά) υπάρχουν και φωτοκύτταρα ασφαλείας με πομποδέκτη και ανακλαστήρα (ο ανακλαστήρας/καθρεφτάκι τοποθετείται στην θέση του πομπού και έτσι δεν χρειάζεται το καλώδιο 2×0.6mm²).

Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου για μηχανισμούς συρόμενων θυρών


 


Τα μοτέρ των μηχανισμών συρόμενων θυρών, τυπικά, έχουν δύο περιελίξεις. Κάθε περιέλιξη, όταν διαρρέεται από ρεύμα δίνει στο μοτέρ μία συγκεκριμένη φορά περιστροφής και, προφανώς, οι δύο αυτές περιελίξεις αντιστοιχούν σε αντίστροφες φορές περιστροφής (μία για το άνοιγμα και μία για το κλείσιμο της πόρτας).


Επίσης, τα μοτέρ των μηχανισμών συρόμενων θυρών, τυπικά, έχουν δύο τερματικούς διακόπτες. Ο ένας διακόπτης πρέπει να ενεργοποιείται όταν η πόρτα είναι στην εντελώς ανοιχτή θέση (OPEN) και ο άλλος να ενεργοποιείται όταν η πόρτα είναι στην εντελώς κλειστή θέση (CLOSE).

Στον συγκεκριμένο πίνακα, η σύνδεσμολογία μοτέρ και τερματικών είναι όπως στο παρακάτω σχήμα.


  Σε ότι αφορά τα καλώδια,του ρεύματος πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

Για το ρεύμα θα χρειαστείτε ένα καλώδιο κατάλληλο για εγκατάσταση σε εξωτερικό χώρο.

 Εμείς προτείνουμε το καλώδιο τύπου NYY-J 3×1.5 mm² ή J1VV 3×1.5 mm². 

Προτιμήστε τις εκδόσεις με πολύκλωνα καλώδια (δηλαδή NYY-J-rm ή J1VV-R) αντί για τις εκδόσεις με μονόκλωνα καλώδια (δηλαδή NYY-J-re ή J1VV-U) διότι λυγίζουν πιο εύκολα.

 Σημειώστε ότι τα συγκεκριμένα καλώδια έχουν μαύρο χρώμα και έχουν πολλαπλάσια αντοχή στην έκθεση σε υγρασία και ήλιο σε σχέση με τα τυπικά καλώδια εσωτερικών εγκαταστάσεων (τα οποία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε εξωτερικές εγκαταστάσεις).

 Εάν το ρεύμα έρχεται από μεγάλη απόσταση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλώδια με μεγαλύτερη διατομή (για παράδειγμα 3×2.5 mm² αντί για 3×1.5 mm² - ο ηλεκτρολόγος σας θα φροντίσει να υπολογίσει και εγκαταστήσει το σωστό καλώδιο).
Το καλώδιο του ρεύματος προτιμάμε να είναι σε ξεχωριστή γραμμή στην οποία να μην είναι συνδεδεμένες άλλες καταναλώσεις και να έχει την δική της ασφάλεια των  10 A στον πίνακα. 

Εάν εγκαταστήσετε ένα σετ φωτοκύτταρα ασφαλείας αποτελούμενο από πομπό και δέκτη, θα χρειαστείτε ένα καλώδιο 2×0.6mm² μέχρι τον πομπό και ένα καλώδιο 4×0.6mm² μέχρι τον δέκτη (όπως στην φωτογραφία).

 Εάν εγκαταστήσετε ένα σετ αποτελούμενο από πομποδέκτη και ανακλαστήρα, θα χρειαστείτε μόνο ένα καλώδιο 4×0.6mm² μέχρι τον πομποδέκτη.



Εάν εγκαταστήσετε μπουτονιέρα ή κλειδομπουτονιέρα, θα χρειαστείτε ένα καλώδιο 2×0.6mm².
Εάν εγκαταστήσετε φανό ειδοποίησης λειτουργίας, θα χρειαστείτε ένα καλώδιο NYY-J 1×1.0 mm² ή J1VV 2×1.0 mm².

Όλα τα καλώδια πρέπει να είναι προστατευμένα μέσα σε κατάλληλες σωλήνες ή σπιράλ, οι άκρες των οποίων πρέπει να είναι σφραγισμένες/διαμορφωμένες με τρόπο που να μην πλημμυρίζουν με το νερό της βροχής (οι ανοιχτές άκρες σπιράλ που “κοιτάνε τον ουρανό” πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο).

Αυτά ισχύουν σε όλα τα μοντέλα μηχανισμών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.