Τι μπορεί να συμβεί σε μια μονοφασική εγκατάσταση σε δίκτυο ΤΝ (ουδετέρωσης) αν ο ΡΕΝ του δικτύου διανομής αποκτήσει αυξημένη αντίσταση (π.χ. από κακή επαφή) Τι μπορεί να συμβεί σε μια μονοφασική εγκατάσταση σε δίκτυο ΤΝ (ουδετέρωσης) αν ο ΡΕΝ του δικτύου διανομής αποκτήσει αυξημένη αντίσταση (π.χ. από κακή επαφή)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Τι μπορεί να συμβεί σε μια μονοφασική εγκατάσταση σε δίκτυο ΤΝ (ουδετέρωσης) αν ο ΡΕΝ του δικτύου διανομής αποκτήσει αυξημένη αντίσταση (π.χ. από κακή επαφή)




Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί

Τι μπορεί να συμβεί σε μια μονοφασική εγκατάσταση σε δίκτυο ΤΝ (ουδετέρωσης) αν διακοπεί ο ΡΕΝ κοντά στον μετρητή;


Σήμερα θα αναφερθούμε

Τι μπορεί να συμβεί σε μια μονοφασική εγκατάσταση σε δίκτυο ΤΝ (ουδετέρωσης) αν ο ΡΕΝ του δικτύου διανομής αποκτήσει αυξημένη αντίσταση (π.χ. από κακή επαφή)

Απο το site του κ.ΣΑΡΡΗ  αλιεύω το παρακάτω άρθρο


Συνεχίζεται η προσπάθεια προσομοίωσης ηλεκτρολογικών συνθηκών (με περισσότερα στοιχεία) με σκοπό να ευαισθητοποιήσει ηλεκτρολόγους, καταναλωτές, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ για περιπτώσεις μη κανονικής συμπεριφοράς του αγωγού ΡΕΝ του δικτύου διανομής TN-C-S, με στόχο πάντα να μειώνουμε ρίσκα, κινδύνους και ατυχήματα.


Κάνοντας διπλό κλικ στην εικόνα ανοίγει ένα υπολογιστικό φύλλο EXCEL το οποίο έχει δημιουργήσει ένας δυναμικός ηλεκτρολόγος ο κ. Πασχάλης Ντισλής. Θέτοντας τιμές στα κίτρινα, κελιά υπολογίζονται αυτόματα τα ηλεκτρικά μεγέθη του δικτύου και της εγκατάστασης και βέβαια η πιθανή τάση επαφής που μπορεί να εμφανιστεί στα μεταλλικά μέρη των συσκευών αλλά και άλλων μεταλλικών μερών της εγκατάστασης που συνδέονται στον αγωγό ΡΕ (προστασίας ή γείωσης).



 Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι σε περίπτωση επαφής ανθρώπου ή ζώου με την τάση αυτή, το ρεύμα που δημιουργείται δεν μπορεί να ενεργοποιήσει απόζευξη στην ή στις διατάξεις διαφορικού ρεύματος της εγκατάστασης γιατί αυτές το ''βλέπουν'' σαν κανονικό ρεύμα κατανάλωσης. 

Και βέβαια ότι η καλή γείωση της εγκατάστασης είναι ένα βασικό μέτρο προστασίας!

 Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι συνθήκες που περιγράφονται εδώ αφορούν μονοφασική συμπεριφορά του δικτύου διανομής. Όμως το δίκτυο είναι τριφασικό, επομένως οι μεταβολές των φορτίσεων όλων των φάσεων (στην πράξη) επιδρούν δραστικά στο ρεύμα του ΡΕΝ.

 Έτσι ορισμένα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτό το υπολογιστικό φύλλο μπορεί να μην επαληθεύονται επακριβώς στην πράξη.


Το πρόβλημα αυτό αν και δεν είναι συχνό (ευτυχώς) στα εληνικά δίκτυα διανομής) αξίζει διερεύνησης. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια προσομοίωσης ηλεκτρολογικών συνθηκών με σκοπό να ευαισθητοποιήσει ηλεκτρολόγους, καταναλωτές, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ, για να μειώσουμε ρίσκα, κινδύνους και ατυχήματα. Με μερικές δοκιμές διαπιστώνεται ότι εκτός από την καλή συμπεριφορά του δικτύου διανομής, οι καλές γειώσεις (δικτύου και εγκαταστάσεων) είναι το αποτελεσματικό μέτρο προστασίας από ηλεκτροπληξία και για αυτή την περίπτωση.