Πιο κοντά στους «έξυπνους μετρητές» η ΔΕΔΔΗΕ Πιο κοντά στους «έξυπνους μετρητές» η ΔΕΔΔΗΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

Πιο κοντά στους «έξυπνους μετρητές» η ΔΕΔΔΗΕ



Στα χέρια της Intracom Telecom φαίνεται ότι περνά το πιλοτικό έργο των 200.000 έξυπνων μετρητών της ΔΕΔΔΗΕ η εταιρεία κατέβαλε το καλύτερο τίμημα.
Συγκεκριμένα, η προσφορά της Intracom Telecom ανέρχεται σε 46 εκατ. ευρώ έναντι 62 εκατ. του σχήματος ΟΤΕ-Intrakat-Intrasoft International γεγονός που σημαίνει πως επειδή πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό η πρώτη βρίσκεται πιο κοντά στην απόκτηση του έργου.



Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ανακηρύξει και τον ανάδοχο του έργου. Ακολουθεί η έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο και η υπογραφή της τελικής σύμβασης εκτιμάται πως θα έχει ολοκηρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην εγκατάσταση των πρώτων 10.000 έξυπνων μετρητών και σε δεύτερη φάση θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι μετρητές.


Στη εφαρμογή αυτού του πιλοτικού έργου του ΔΕΔΔΗΕ θα στηριχτεί στη συνέχεια και ο μεγάλος διαγωνισμός για την αντικατάσταση πανελλαδικά 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ ανοίγοντας έτσι μια νέα αγορά που αποτιμάται σε τουλάχιστον 1δισ. ευρώ.

Λίγα λόγια για τους μετρητές

Οι μετρητές που διατίθενται, έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν τους ήδη υπάρχοντες μετρητές ηλεκτρισμού .

 


Αυτοί οι μετρητές έχουν την τάση να παρουσιάζουν τα ακατέργαστα δεδομένα σχετικά με την χρήση ενέργειας, ως χρήσιμες πληροφορίες. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την προβολή του κόστους μιας περιόδου χρήσης ηλεκτρισμού με διαφορετικά επίπεδα ισχύος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να κατανοήσουν τις συνέπειες του να ανάβεις ή να σβήνεις διαφορετικές ηλεκτρικές συσκευές.

Συνήθως οι Έξυπνοι Μετρητές έχουν επίσης ενσωματωμένη μία οθόνη η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιο εμφανές σημείο, έτσι ώστε η πρόσβαση του χρήστη στις πληροφορίες να είναι πολύ πιο εύκολη, ενώ ο ίδιος ο μετρητής θα μπορεί να βρίσκεται σε ένα οποιοδήποτε απομακρυσμένο σημείο.

 Οι νέοι μετρητές θα εγκαθίστανται εντός του σπιτιού ή της πολυκατοικίας και όχι εξωτερικά, καθώς δεν θα χρειάζεται να είναι προσβάσιμοι από τα συνεργεία μέτρησης –τα οποία ως επί το πλείστον είναι εξωτερικές εργολαβίες– καθώς θα υπάρχει δυνατότητα τηλεμέτρησης.

Δηλαδή αντί να έρχεται ένα συνεργείο και να κάνει τις καταμετρήσεις, ο μετρητής θα αποστέλλει τα στοιχεία της κατανάλωσης απευθείας –ασύρματα ή ενσύρματα– στον κεντρικό υπολογιστή της ΔΕΗ, όπου και θα γίνεται η επεξεργασία. 

Η πρώτη πρακτική ωφέλεια για τον καταναλωτή είναι ότι με τους νέους μετρητές, δε θα απαιτείται η έκδοση λογαριασμών «έναντι». Ταυτόχρονα ο ίδιος ο καταναλωτής θα μπορεί από την οθόνη του μετρητή να βλέπει την κατανάλωσή του και ταυτόχρονα να την ελέγχει.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πως εναι κατασκευασμένος ενας έξυπνος μετρητής.....