133.πίνακας αυτόνομης θέρμανσης 133.πίνακας αυτόνομης θέρμανσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

10/recent/ticker-posts

133.πίνακας αυτόνομης θέρμανσης


Ο πίνακας ωρομετρητών, είναι ένα μεταλλικό η πλαστικό κουτί, όπου μέσα σε αυτό υπάρχει ηλεκτρονική πλακέτα, για διάφορες λειτουργίες. Στο καπάκι του πίνακα είναι τοποθετημένοι οι ωρομετρητές και γι αυτό τους ονομάζουμε και πίνακες ωρομετρητών.

Συνήθως τοποθετούνται μέσα στο λεβητοστάσιο ή σε κοινόχρηστους άλλους χώρους και κάθε ένοικος γνωρίζει τον δικό του

 
 ωρομετρητή. Υπάρχει δε φωτεινή ένδειξη της λειτουργίας των ωρομετρητών.

Υπάρχουν, όπως σε όλα τα όργανα, πολλές εταιρείες και εργαστήρια που κατασκευάζουν τέτοιους πίνακες. Όλοι σχεδόν βασίζονται σε ορισμένες αρχές που περιγράφονται παρακάτω.




ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ 

 

 
Η πλακέτα του πίνακα έχει πολλές σειρές από επαφές. Σε μια σειρά από αυτές, συνδέουμε την παροχή ρεύματος (R) με τον ουδέτερο (Ν) και την γείωση.

Από μια άλλη σειρά, δίνουμε φάση ουδέτερο και γείωση προς τους θερμοστάτες χώρου και τις βάνες αυτονομίας (R) (Ν).

Σε άλλη σειρά επαφών, συνδέονται οι εντολές από τις βάνες αυτονομίας (Δ1,Δ2,Δ3,...) (φάση που δίνουν αυτές όταν είναι ανοικτές). Υπάρχει επίσης μια σειρά επαφών, από όπου παίρνουμε φάση ουδέτερο και γείωση για τον πίνακα του λέβητα, ή τον καυστήρα και τον κυκλοφορητή χωριστά(επαφές 5 και 6).

   

 
Τέλος, σε μια άλλη σειρά επαφών συνδέουμε εντολή (φάση) από τον θερμοστάτη του κυκλοφορητή, ώστε οι ωρομετρητές να αρχίσουν να μετράνε ώρες λειτουργίας της βάνας αυτονομίας, όταν π.χ. η θερμοκρασία του νερού του λέβητα έχει φτάσει τους 25 βαθμούς Κελσίου (3-3).

Υπάρχουν και άλλες σειρές από επαφές, σε διάφορους τύπους από πινάκες, που χρησιμοποιούνται για ειδικές περιπτώσεις, (για παράδειγμα δίνουν εντολή όταν σταματούν οι εντολές από όλες τις βάνες αυτονομίας).

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

   

Αν έστω και μία βάνα αυτονομίας, ανοίξει για εισαγωγή ζεστού νερού προς θέρμανση του συγκεκριμένου διαμερίσματος, τότε αυτή δίνει εντολή στον πίνακα αυτονομίας. Από εκεί τότε ξεκινά η λειτουργία του καυστήρα, μέσω του πίνακα του λέβητα. Αν τώρα το νερό του λέβητα είναι πάνω από 40 βαθμούς, (θερμοκρασία που επιλέξαμε εμείς) τότε αρχίζει να λειτουργεί και ο κυκλοφορητής και ο ωρομετρητής του συγκεκριμένου διαμερίσματος.

Έτσι, αρχίζει ή ροή νερού για θέρμανση του διαμερίσματος και η καταγραφή των ωρών λειτουργίας της βάνας αυτονομίας. Αν τώρα, ανοίξει και άλλη βάνα αυτονομίας άλλου διαμερίσματος, τότε το επιπλέον που θα συμβεί είναι, να αρχίσει νά καταγράφει ώρες λειτουργίας ο ωρομετρητής του δευτέρου διαμερίσματος κ.ο.κ.

   

Μέσα στον πίνακα αυτονομίας υπάρχουν επίσης, ασφάλειες λειτουργίας για τον καυστήρα, τον κυκλοφορητή και τον ίδιο τον πίνακα, για προστασία από υπερφόρτωση ή βραχυκύκλωμα. Τέλος, υπάρχει και ένας διακόπτης, που στην θέση TEST, δίνει εντολή στον καυστήρα για λειτουργία, χωρίς να είναι απαραίτητο να δοθεί εντολή από κάποια βάνα αυτονομίας.





ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ - ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΟΙ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

Μερικές φορές, θέλουμε να έχουμε διαφορετική θερμοκρασία από χώρο σε χώρο, μέσα στο ίδιο το διαμέρισμα (π.χ. χαμηλότερη θερμοκρασία στα υπνοδωμάτια από το καθιστικό).
Φυσικά, είναι ασύμφορο και πολλές φορές αδύνατο να χρησιμοποιήσουμε θερμοστάτες χώρου, για κάθε χώρο του ίδιου διαμερίσματος.

 Μπορεί να γίνει, τοποθετώντας μια ηλεκτροκίνητη βάνα on – off σε κάθε θερμαντικό σώμα, η οποία βάνα θα παίρνει εντολή από τον θερμοστάτη χώρου του δωματίου. Δεν χρησιμοποιούμε τέτοιες μεθόδους όμως, γιατί ανεβάζουν το κόστος μιας εγκατάστασης.

 

Για να λύσουμε αυτήν την ανάγκη, (αν υπάρχει) χρησιμοποιούμε θερμοστατικούς διακόπτες. Οι διακόπτες αυτοί αποτελούνται από τον κορμό και την θερμοστατική κεφαλή, η οποία ρυθμίζεται στην επιθυμητή θερμοκρασία χώρου 

Η θερμοστατική κεφαλή, μέσω μιας ειδικής διάταξης, κλείνει την παροχή νερού προς το θερμαντικό σώμα, όταν φτάσει η θερμοκρασία του χώρου στα επίπεδα που έχουμε επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε εξοικονόμηση ενέργειας.

Η χρησιμοποίηση των βαλβίδων αυτών, έχει νόημα μόνο, όταν μετρούμε την κατανάλωση της ενέργειας με θερμιδομετρητές, ή όταν δεν απαιτείται η μέτρηση της κατανάλωσης (ατομική θέρμανση).

Προσοχή
 Όταν δηλαδή χρησιμοποιούμε ωρομετρητές, δεν υπάρχει λόγος εγκατάστασης των θερμοστατικών κεφαλών, γιατί έστω και ένα θερμαντικό σώμα να παραμείνει ανοικτό, τότε ο ωρομετρητής γράφει και πάλι ώρες, σαν να λειτουργούν όλα τα θερμαντικά σώματα του διαμερίσματος.

Πάντως, όπως και να γίνει η εγκατάσταση, όποιο σύστημα και να εφαρμόσουμε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι το σύστημα αυτό θα το χειρίζεται συνήθως μη εξειδικευμένο άτομο (ιδιοκτήτης διαμερίσματος). Έτσι λοιπόν, τα συστήματα μας θα πρέπει να ρυθμίζονται με απλούς χειρισμούς, ή να εγκαταστήσουμε συστήματα τόσο αυτόματα, ώστε το μόνο που πρέπει να γίνεται, είναι ο περιοδικός έλεγχος της στάθμης του πετρελαίου.

   
Σύντομα όμως, θα φτάσουμε ακόμη και ο προμηθευτής καυσίμων να ειδοποιείται αυτόματα μέσω δεξαμενής καυσίμων, για την στάθμη του πετρελαίου μέσα σε αυτήν (ήδη άρχισε να εφαρμόζεται). 








 ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ


 

1. Δ1,Δ2,Δ3,κ.λ.π Επιστροφές από τις Βάνες Αυτονομίας
2. R,N Φάση και ουδέτερος προς διαμερίσματα (θερμοστάτες χώρου και βάνες αυτονομίας)
3. Στις δύο δεξιές επαφές παροχή από ασφαλειοδιακόπτη
4. Στις επαφές 3-3 Υδροστάτης ωρομετρητών (γράφουν μετά τους 40 βαθμούς Κελσίου). Αν δεν τοποθετηθεί υδροστάτης τότε γεφυρώνουμε τις δύο επαφές.
5. Επαφές 4-4 υδροστάτης κυκλοφορητή. Τοποθετείται όταν υπάρχει By-Pass στην εγκατάσταση ώστε να λειτουργεί ο κυκλοφορητής για λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας Βάνας αυτονομίας. Αν δεν υπάρχει By-Pass το 4-4 μένει κενό
6. Επαφή 5 φάση στον κυκλοφορητή χωρίς υδροστάτη
7. Επαφή 6 φάση στον καυστήρα μέσω υδροστάτη